Illamåendet tillbaka

Mitt första besök hos barnmorskan sker 17 maj. Då är jag i v25 ungefär. Är inte det lite konstigt att första besöker sker då? Jag skrev in mig 1 februari, men det var ju bara en inskrivning. Men jag antar att mår man bra så behöver man inte gå så ofta? Kanske är olika från län till län också..

I alla fall, mitt illamående verkar ha kommit tillbaka. Med råge. Spydde 2 gånger idag, har ingen aptit å mår illa i stort sett hela tiden. Varit så i några dagar nu. Fruktansvärt jobbigt! Illamåendet var ju borta. I flera veckor. Varför kom det tillbaka?

Ultraljudsbild bebis

Här är bebis när jag gjorde ultraljud. V17+2. BF vart framflyttad med 8 dagar så nytt datum är nu 28 augusti.




Ser ut som en liten tjockis. Om man jämför med ulraljudet jag gjorde i v12 så ser man verkligen skillnad. Det var som en streckgubbe och nu är det en liten tjockis. <3

v20. Halvtid

Välkommen v20!


Bebis:
Grattis! Du är nu halvvägs genom graviditeten. Det har gått 18 veckor sedan befruktningen och din bebis är nu 14-16 cm från huvud till stjärt och väger c:a 250 gram, ungefär som en stor chokladkaka.

Bebisens hud börjar nu bli tjockare och körtlar under huden börjar utsöndra ett vaxliknande ämne som kallas vernix. Detta ämne kommer att täcka din bebis hud och skydda den mot fostervattnet under resten av graviditeten. Lanugohåret på bebisens kropp hjälper till att fixera den skyddande vernixen.

Huvudhår och tånaglar börjar växa på det här stadiet, liksom hår på överläppen och i ögonbryn.


Mamman:
Din midja har sannolikt vuxit och är inte lägre synlig. Livmodern har fortsatt växa upp i magen och kan nu kännas i höjd med navlen. Den växande bebisen och livmodern trycker din buk utåt och genom återstoden av graviditeten kommer den att fortsätta trycka på dina lungor, mage och njurar. Detta kan göra att du lättare blir andfådd, behöver kissa oftare och inte kan äta lika mycket, samt orsaka förstoppning.

Det ökade trycket kan också göra att din navel tryck ut och blir som en liten kula iställer för ett hål. Många får också bristningar i huden på magen då den töjs ut i snabb takt. Detta gäller också bukmuskularturen som dras isär och stäcks ut, och blir därmed något försvagad. Man brukar därför rekommendera gravida kvinnor att inte belasta bukmusklerna i onödan.



Envis liten bebis

22 mars gjorde jag rutinultraljudet. Allting såg bra ut, 2 armar, 2 ben. 10 fingrar. Såg ut som en liten knubbis. Tjocksmock. Hade ju även hoppats på att få se en skymt om det var en pojke eller flicka. Men det hade inte bebis tänkt. Nej bebis vägrade, rent ut sagt, att visa. Bebis knep med ben och låg som en skräddare. Det spelade ingen roll att barnmorskan puffade på magen, det spelade ingen roll att jag la mig på sidan och barnmorskan skakade hela mig. Bebis vägrade att visa. Envis som bara den. Men det ser jag som något positivt :-)

Jag har fortfarande svårt att förstå att det faktiskt bor någon i min mage. Som ska komma ut och leva med oss. Vi ska ta hand om och uppfostra denna varelse. Skrämmande och fantastisk känsla på samma gång.

Ska lägga upp en bild på bebis senare.

RSS 2.0